KONFITURA Z BORÓWKI BRUSZNICY

DO DESERÓW

Składniki:

2 szklanki borówki brusznicy

1 szklanka cukru

odrobinę wody

Do garnka wlać odrobinę wody, wrzucić umyte i obrane z liści borówki. Smażyć przez około 10 minut, podlać wodą, jeśli będzie potrzeba. Następnie dodać cukier i smażyć dalej, mieszając, aby konfitura się nie przypaliła. Gorącą konfiturę przełożyć do słoiczków i odwrócić do góry dnem.

DO MIĘSA

Składniki:

2 szklanki borówki brusznicy

0,5 szklanki cukru

kilka kropel soku z cytryny

woda

Borówkę brusznicę umyć, oczyścić z liści i sparzyć wrzątkiem. Do garnka wlać około 8-10 łyżek wody, wrzucić borówkę brusznicę i smażyć przez kilkanaście minut aż woda odparuje. Dodać cukier i smażyć do momentu, gdy część owoców się rozgotuje. Najlepiej gotować pod przykryciem. W między czasie dodać kilka kropel soku z cytryny. Tak przyrządzoną konfiturę można przełożyć do słoiczków lub zmiksować, aby nie miała kawałków owoców.

brusznica (2)

SADZONKI BORÓWKI BRUSZNICY W ODMIANACH MOŻNA ZAKUPIĆ W SKLEPIE INTERNETOWYM SZKÓŁKI RUDNICCY NA STRONIE: HTTP://WWW.SZKOLKA-RUDNICCY.PL

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s