DOMOWE WINO Z WINOGRON

Składniki:

1 kg winogron

1 kg cukru

3,5 l wody

Potrzebny będzie również:

Gąsior

Korek

Rurka do fermentacji

Garnek

Mikser/blender

Owoce umyć i oczyścić z ogonków. Następnie rozgnieść blenderem i wrzucić do gąsiora. Zagotować 3,5 l wody,  rozpuścić w niej cukier, wymieszać dokładnie  i zostawić do przestygnięcia. Gdy przestygnie wlać do gąsiora z winogronem i założyć rurkę do fermentacji. Po około czterech tygodniach wino odcedzić  i oddzielone od owoców ponownie wlać do gąsiora. Zanim wino wróci do gąsiora należy skosztować odrobinę czy nie wymaga dodania cukru. Jeśli nie jest wystarczająco słodkie należy odlać około 2 l, podgrzać, dodać cukier i rozpuścić, przestygnięte dolać do gąsiora. Wino powinno postać w gosiąrze jeszcze przez około 4-6 tygodni. Po upływie tego czasu należy przelać do butelek i odstawić np. do piwnicy.

 

SADZONKI WINOROŚLI W ODMIANACH MOŻNA ZAKUPIĆ W SKLEPIE INTERNETOWYM SZKÓŁKI RUDNICCY NA STRONIE: HTTP://WWW.SZKOLKA-RUDNICCY.PL

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s